Winkelwagen

Wat zijn vitamines?
Vitamines zijn voedingsstoffen die voorkomen in je eten en drinken. Je lichaam heeft ze nodig om gezond te blijven en normaal te kunnen groeien en ontwikkelen. Je lichaam kan niet zelf vitamines aanmaken. Er zijn wel een aantal uitzonderingen, bijvoorbeeld kleine hoeveelheden vitamine K maak je aan in de darm en zo volgen er nog wat uitzonderingen.

Wat betekent vitamine?
Vita betekent leven. Amine is een organisch-chemische stikstofverbinding. Een groot deel van de vitamines is ondertussen chemisch onderzocht. Om het leven in stand te houden zijn kleine hoeveelheden vitamines noodzakelijk. Deze vitamines moeten we uit voeding verkrijgen.

Vitamines, mineralen en Supplementen
Door gevarieerd en gezond te eten krijg je al snel voldoende voedingsstoffen binnen. Supplementen zorgen voor extra gezondheidswinst. Sommige mensen krijgen het advies om vitamines bij te slikken. Dit geldt voor jonge kinderen (vitamine D), ouderen (vitamine D), zwangere vrouwen (vitamine D en foliumzuur) en veganisten (vitamine B12). Ook als iemand langdurig weinig of eenzijdig eet kan extra vitamines en mineralen slikken nodig zijn.

Wat kan een tekort aan vitamines doen?
Een tekort aan vitamines kan slecht zijn voor de gezondheid. Tekorten aan vitamines kunnen ontstaan als de opname van vitamines is verstoord, bijvoorbeeld bij een ziekte. Het lastige is dat een tekort aan vitamines soms geen klachten geeft, en soms vage klachten. Ook kunnen klachten je misschien niet echt opvallen, omdat het vitaminegebrek geleidelijk gaat. Je kunt je vaker moe voelen bijvoorbeeld, of last van hoofdpijn of misselijkheid krijgen, of je eetlust neemt af. Sommige mensen krijgen dan het advies supplementen te slikken, omdat ze via voeding niet voldoende vitamines kunnen binnenkrijgen.

Wat kan een teveel aan vitamines doen?
Als je te veel vitamines binnenkrijgt kan dat slecht zijn voor de gezondheid. Als je lange tijd bijvoorbeeld te veel vitamine B6 binnenkrijgt, dan kan je last krijgen van tintelingen of gevoelloosheid in je handen en voeten. Een teveel aan vitamines krijg je alleen binnen als je supplementen met een te hoge dosering gebruikt.

Welke vitamines zijn er?
Er zijn ongeveer 13 stoffen die de naam vitamine hebben: Vitamine A, betacaroteen (pro-vitamine A), vitamine B1, B3, B4, B5, B6, B8, B11, vitamine C, vitamine D, vitamine E, vitamine K. Toch zijn er vier vitamines die eruit springen omdat je er meer van nodig hebt. Deze essentiële vitamines zijn vitamine D, vitamine C, vitamine B en vitamine A.

Wat gebeurt er met de vitamine nadat je de vitamine hebt ingenomen?
De meeste vitamines worden door het lichaam opgenomen in de dunne darm. Vet oplosbare vitamines neemt het lichaam het beste op als er ook olie of vet aanwezig is. Het lichaam kan deze vitamines in beperkte mate opslaan, alleen van vitamine A kan het lichaam een grote voorraad aanleggen in de lever.
Vet oplosbare vitamines kunnen het lichaam verlaten via de urine of de gal. Vitamines die in water oplosbaar zijn, kan het lichaam niet of nauwelijks opslaan. Een uitzondering daarop is vitamine B12. Een teveel aan wateroplosbare vitamines verlaat het lichaam via de urine, daardoor komt het bijna nooit voor dat je te veel van deze vitamines binnenkrijgt.

Door het bereiden en bewaren van voedingsmiddelen kunnen vitamines verloren gaan. Dit kan je vermijden door het eten niet langer te verhitten dan nodig, te koken met weinig water, producten te bewaren op een koele plaats, gesneden groente niet te lang bewaren en het eten in het donker te bewaren.

Chat openen
1
Hoi hoi!👋

Waarmee kan ik je helpen?😃