Winkelwagen

Nieuws

Wat kan je het beste doen tegen spierpijn?

Door: 25-08-2021 No Comments

Wat is spierpijn?
Spierpijn is een soort van pijn in je spieren. Deze spierpijn kan ook wel myalgie genoemd. Dit kan kramp zijn of een stijf gevoel in benen of armen. Meestal verdwijnt spierpijn vanzelf na een aantal dagen. Bij sommige ziektes of aandoeningen kan je ook spierpijn ervaren, denk aan een griepje. Je spant dan je buikspieren aan doordat je bijvoorbeeld hoest of niest, doe je dit telkens dan overbelast je je spieren en krijg je dus spierpijn. Een gevolg van spierpijn is dat je de overbelaste spier minder goed kan gebruiken, hierdoor kan niet de kracht geven die je normaal geeft. Soms kan je maar de helft van de kracht geven van wat je normaal geeft. Wanneer je niets doet voel je weinig pijn, maar zodra je gaat bewegen voel je dat je stijf bent of pijn krijgt aan je arm of ander lichaamsdeel en komt.

Hoe ontstaat spierpijn?
Wat ik net al zei hierboven, kan je door het overmatig belasten van je spieren na een tijdje spierpijn krijgen. Dit gebeurt doordat er een ophoping ontstaat van afvalstoffen, met name melkzuur. Spierpijn kan je ook krijgen als je van een warme naar koude omgeving gaat. Spierpijn kan ook een symptoom zijn van andere ziektes. Dan wordt de spierpijn vaak veroorzaakt door het vrijkomen van stoffen door spierbeschadigingen. Daarnaast kun je ook last van pijn in je spieren hebben, als je griep hebt.

Hoe kan je spierpijn vermijden of verminderen?
Hoe kan je nu het beste spierpijn vermijden? Als eerste moet je ervoor zorgen dat je bij het sporten een goede warming-up en een cooling-down doet, door dit te doen maak je je spieren rustig los. Je kan ook rekken, je moet er hierbij wel voor zorgen dat het rekken niet te pijnlijk wordt. Dit is belangrijk, zowel voor als na het sporten. Door een warme douche of een massage te nemen stimuleer je de doorbloeding van de spieren, waardoor je minder last kan krijgen van spierpijn. Door regelmatig te bewegen verminder je de kans dat je spieren overbelast raken. Spierpijn dat door een griep komt gaat na een paar dagen vanzelf over. Door eiwitten in te nemen zorg je ervoor dat je spieren sterk en gezond blijven. Eiwitten ondersteunen het herstel van spieren na een overbelasting. Door voedsel te eten of te drinken dat eiwitrijk is, kan je jouw spierpijn verminderen. Eiwitrijk voedsel zit bijvoorbeeld in kip, vis, kwark, eiwitshakes en natuurlijk een ei.

Vaak is het ook zo dat mensen geen goede lichaamshouding aanhouden voor hun computer. Nadat je een lange werkdag hebt gehad krijg je vaak pijn in je nek, schouders of andere lichaamsdelen. Deze pijn is ook spierpijn. Zit je voor een groot deel van de dag? Dan is een goede lichaamshouding erg belangrijk. Zorg voor een rechte rug en ontspannen schouders. Wat ook goed helpt voor een goede lichaamshouding is na een lange tijd weer op te staan en ongeveer 5 keer te springen, hierdoor gaan je lichaamsdelen weer ontspannen en houd je een andere houding. Ook is het goed om af en toe even weg te lopen van je werkplek.

 

Chat openen
1
Hoi hoi!👋

Waarmee kan ik je helpen?😃